Besparen op de kosten van energie?

Krijg grip op uw energierekening!

Vind hier alle informatie over energie,
tarieven en een duurzame toekomst.

Gastarieven

In Nederland worden de gastarieven bepaald door vraag en aanbod en de prijs van olie. Dit houdt in dat wanneer de prijs van olie stijgt dan zult u ook voor elke kubieke meter gas die u verbruikt meer moeten betalen. Twee keer per jaar wordt de gasprijs aangepast. Dit gebeurt op 1 januari en 1 juli. Indien er een stijging van de olieprijs is in augustus dan zal het gastarief pas op 1 januari worden aangepast.

Er is echter wel een nadeel van deze prijskoppeling van gas aan olie voor u als gasgebruiker. Olie is afkomstig uit landen die vaak in politiek opzicht niet erg stabiel zijn. Veel onverwachte ontwikkelingen in deze onstabiele regio's leiden tot een erg instabiele olieprijs en ook een onvoorspelbare prijs van aardgas.

Vaste- en variabele gastarieven

Het is mogelijk om bij een energieleverancier een contract af te sluiten die een vaste prijs van aardgas voor een bepaalde periode garandeert. De leverancier kan gedurende deze periode de prijs niet wijzigen. Zelfs niet wanneer de prijzen van olie omhoog of omlaag gaan. Dit kan voordelig zijn bij een verwachte stijging van de prijs van olie maar met onevenwichtige olieprijzen kan het natuurlijk ook nadelig zijn.

Vergelijk de voor en nadelen op de pagina vast versus variabel tarief.

Nederland kent een vrije markt voor energie. Dit houdt in dat omdat het energie netwerk al bestaat de markt open is voor verschillende energieaanbieders die van dit bestaande netwerk gebruik kunnen maken. De tarieven van aardgas lopen nogal uiteen en het kan een voordeel zijn om verschillende energieleveranciers te vergelijken en het vaste- en variabele gastarief naast elkaar te leggen.

Hoe ontwikkeld de gasprijs?

Ten opzichte van het verleden is de gasprijs in Nederland flink gestegen. Betaalde u in 2000 nog € 0,30 voor 1 m3 gas, in 2005 was dit al gemiddeld € 0,50. Rond 2009 was de gasprijs erg hoog met € 0,72 maar is inmiddels al weer iets gedaald naar het huidige, gemiddelde tarief van € 0,65. De verwachting is dat de prijs van gas verder zal gaan stijgen. Niet alleen omdat de basisprijs van gas hoger zal worden maar ook omdat de heffingen die u betaald bovenop de basisprijs ook zullen stijgen. De laatste jaren zijn het juist die heffingen die in Nederland sterker zijn gestegen dan in de rest van Europa.

Wat is het gemiddeld gasverbruik?

Het gasverbruik van een gemiddeld huishouden (2,2 personen) in Nederland is volgens de laatste cijfers ongeveer 1.600 m3. Dit gemiddelde is na de jaren na 1990 flink gedaald doordat er minder gas is verbruikt voor het verwarmen van een woning door betere woningisolatie en de hr-ketel. Sinds 2007 is dit gemiddelde licht gestegen.

Het gemiddeld gasverbruik per huishouden is uiteraard afhankelijk van het aantal personen maar ook van het woningtype en het bouwjaar van een woning. Bij een vrijstaande oudere woning zal het gemiddeld verbruik van aardgas veel hoger zijn dan bij een nieuwe flat.

Wilt u meer weten over het gemiddelde energie verbruik lees dan verder op de pagina, gemiddeld energieverbruik.