Besparen op de kosten van energie?

Krijg grip op uw energierekening!

Vind hier alle informatie over energie,
tarieven en een duurzame toekomst.

Stroomtarieven

Er worden in ons land verschillende tarieven voor stroom onderscheiden. Zo bestaat er een enkeltarief en een dubbeltarief. Bij enkeltarief betaald u een vaste prijs per kWh stroom en maakt het niet uit op welk moment u deze stroom verbruikt. Er bestaat echter ook een dubbeltarief. Bij het dubbeltarief kunt u op bepaalde tijden goedkope stroom gebruiken. Hier heeft u dan wel een andere elektriciteitsmeter voor nodig. Een zogenaamde dubbeltariefmeter.

De tijden dat u dubbelstroom kunt gebruiken is niet bij elke energieleverancier hetzelfde maar is vaak 's nachts en zo'n dubbeltariefmeter is dus zinvol wanneer u bijvoorbeeld 's nachts meer elektriciteit verbruikt dan overdag. De aansluitkosten en huur van een dubbeltariefmeter zijn hoger en het loont vaak om goed uit te zoeken of dubbelstroom voor u voordeliger is.

Gemiddelde prijs per kWh

Op dit moment kost 1 kWh stroom gemiddeld 22 eurocent. Dit is: 7 cent voor de stroom, 3,5 cent is btw, en de energiebelasting is 11 cent.

Het tarief wat u voor stroom betaald is afhankelijk van het soort contract dat u met de leverancier hebt afgesloten. Groene stroom is meestal niet veel duurder dan grijze stroom. Dit komt omdat groengaranties (certificaten die groene stroom garanderen) in Scandinavië voordelig kunnen worden ingekocht doordat daar veel groene stroom wordt gewonnen uit waterkrachtcentrales. Er is veel kritiek ontstaan op deze manier van certificeren omdat dit de noodzaak om in groene stroominstallaties te investeren niet bevorderd. De verwachting is dan ook dat dit certificeringssysteem in de toekomst zal veranderen waardoor het tarief van groene stroom zal stijgen..

Wat kost stroom bij uw leverancier?

Welk tarief u voor de stroom betaald die u verbruikt, hangt af van uw leverancier en het contract dat u hebt afgesloten. Vaak kunt u kiezen uit een contract met een vast stroomtarief of een contract met variabele tarieven.

Omdat de Nederlandse energiemarkt een vrije markt is kunnen de energieleveranciers zelf het stroomtarief bepalen. Waar men vroeger weinig nadacht over de prijs van stroom en gewoon betaalde, zijn er steeds meer consumenten die de prijzen van stroom bij de verschillende energiemaatschappijen vergelijken en eventueel overstappen van de ene leverancier naar de andere. De leveranciers zijn op hun beurt tegenwoordig veel transparanter over de stroomtarieven en dienstverlening wat het vergelijken veel makkelijker maakt.