Besparen op de kosten van energie?

Krijg grip op uw energierekening!

Vind hier alle informatie over energie,
tarieven en een duurzame toekomst.

Wat is het verschil tussen een vast- en variabel energietarief?

De ontwikkeling van de energieprijs wordt bepaald door vraag en aanbod en door de prijs van olie. De gas- of stroomprijs zal stijgen als de prijs van olie is gestegen. U zult dit niet direct merken aan uw energierekening maar elk half jaar zal de energieleverancier de prijzen aanpassen. Dit gebeurt op 1 januari en 1 juli.


Bij de meeste energieleveranciers heeft u de mogelijkheid om te kiezen tussen een vaste of een variabele prijs voor de energie die u verbruikt.

Een vaste energieprijs

Als vooraf zeker wilt weten wat u gaat betalen voor uw energie dan kunt u kiezen voor een contract met vaste stroom- en/of gastarieven. Dit houdt in dat u de prijs vastzet voor één of meerdere jaren. Per kWh verbruikte stroom of per m3 verbruikt gas blijft u dan hetzelfde betalen gedurende de looptijd van het afgesloten contract.

Het vaste energietarief geldt alleen voor levering en vastrecht. De btw en kosten van netbeheer zijn niet in dit tarief opgenomen. Het percentage btw wordt door de overheid vastgesteld en de netbeheerkosten door de netbeheerder.

Voordelen van vaste energietarieven

  • U heeft zekerheid. U weet wat u tijdens de looptijd van uw contract betaald voor energie.

Nadelen van vaste energietarieven

  • Wanneer tijdens de vast energietarief periode de prijs van energie daalt zult u daar geen voordeel van hebben

Een variabele energieprijs

De prijzen van energie worden bepaald door vraag en aanbod en de prijs van olie. De prijs voor energie stijgt als de marktprijs stijgt. Als de marktprijs daalt dan zal ook de prijs van energie dalen. Bij een variabel energietarief zal de prijs die u aan uw energieleverancier moet betalen waarschijnlijke twee maal per jaar worden aangepast.

Voordelen van variabele energietarieven

  • Wanneer de prijzen van energie dalen zult u hiervan profiteren.

Nadelen van variabele energietarieven

  • U heeft slechts zekerheid voor maximaal een half jaar. Twee maal per jaar worden de tarieven bijgesteld en bij een stijging van de marktprijs zal ook de prijs voor uw energie stijgen.