Besparen op de kosten van energie?

Krijg grip op uw energierekening!

Vind hier alle informatie over energie,
tarieven en een duurzame toekomst.

Wat is zonne-energie?

De energie van de zon ontstaat door kernfusie. In één uur bereikt er een hoeveelheid zonne-energie onze aarde die voldoende zou zijn om de hele wereld een heel jaar van energie te voorzien. De hoeveelheid energie die Nederland bereikt is 60 maal het landelijk energieverbruik. De zon zal nog miljarden jaren blijven bestaan en is daarom uitstekend geschikt als bron voor duurzame energie.

Tegenwoordig bedoelt men met zonne-energie vaak de energie die door mensen opgewekt wordt uit zonnestraling. Dit kan op twee manieren.

  1. Het licht van de zon kan omgezet worden in warmte met een zonnecollector ook wel zonneboiler genoemd.
  2. Het licht van de zon wordt direct omgezet in elektriciteit (zonnestroom) met behulp van zonne- of pv-panelen.

Wat is een zonnecollector?

Een zonneboiler of zonnecollector gebruikt de warmte van de zon om water te verwarmen. Dit warme water kan in het huis in de keuken of badkamer gebruikt worden. Om het water ook te gebruiken om het huis te verwarmen is een zonneboilercombi nodig.

De energie van de zon wordt door een zonnecollector gebruikt om een warmte-trasportvloeistof te verwarmen. Deze vloeistof stroomt naar een voorraadvat waar het water verwarmt wordt. Wanneer het water niet warm genoeg wordt dan moet het na-verwarmt worden tot minstens 60 graden Celsius. Dit is noodzakelijk om evt. Legionella bacteriën te doden of de groei van deze bacterie te voorkomen.

Wat zijn zonnepanelen of pv-panelen?

Zonnepanelen of pv-panelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Tussen twee laagjes van het paneel wordt door het zonlicht een elektrische spanning opgewekt door het zonlicht. Deze reactie wordt ook wel een fotovoltaische reactie genoemd. In het Engels heet dit een "Photo Voltaic reaction" en daarom worden zonnepanelen ook wel pv-panelen genoemd. De zonnepanelen worden met elektriciteitskabels aan een omvormer gekoppeld en zo wordt de spanning omgezet naar bruikbare zonne-stroom voor het elektriciteitsnet.

Een zonnepaneel heeft niet altijd direct zonlicht nodig. Als het bewolkt is levert een zonnecel ook elektriciteit. Het is belangrijk om bij het plaatsen van zonnepanelen schaduw op de panelen te voorkomen. Meerdere panelen worden vaak in serie geschakeld met een omvormer en schaduw op een enkel paneel kan dan van grote invloed zijn op de totale energieopbrengst.

Een zonnepaneel kan op het dak geplaatst worden en vraagt behalve elk jaar schoonmaken eigenlijk geen onderhoud.

Terugleveren en salderen

De opgewekte elektriciteit die niet direct gebruikt wordt kan terug gevoed worden op het elektriciteitsnet. Deze terug geleverde stroom kan van het eigen verbruik worden afgetrokken. Deze verrekening wordt salderen genoemd. Een energieleverancier is verplicht om bij een kleinverbruiker tot een grens van 5.000 kWh te salderen. Wanneer er meer dan de salderingsgrens van 5.000 kWh wordt teruggevoed aan het elektriciteitsnet dan is de energieleverancier een terugleververgoeding verschuldigd. Dit geldt ook wanneer er meer stroom wordt terug geleverd dan er is verbruikt. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per leverancier maar ligt tussen de 5 en 7 ct. per kWh. De Nederlandse Mededingingsautoriteit houdt toezicht en bepaald of deze vergoeding redelijk is.