Besparen op de kosten van energie?

Krijg grip op uw energierekening!

Vind hier alle informatie over energie,
tarieven en een duurzame toekomst.

Zonnepanelen

Zonnepanelen (pv-panelen) worden gebruikt om het zonlicht om te zetten in bruikbare elektriciteit.. Dit is een zeer schone manier om energie op te wekken. Eventueel te veel opgewekte energie die niet direct verbruikt wordt kan aan het elektriciteitsnet worden geleverd. Er komen steeds meer bouwmaterialen op de markt met geïntegreerde zonnecellen zoals gevelpanelen, dakpannen en dakbedekking.

Krijgt ik subsidie als ik zonnepanelen aanschaf?

Particulieren kunnen een subsidie aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen. De subsidie geldt voor 15% van het aanschafbedrag van de gehele installatie een heeft een maximum van € 650. De regeling geldt niet voor zonneboilers. Of er een subsidieregeling is voor 2013 en hoe deze er eventueel uitziet is nog niet bekend.

Wat is de terugverdientijd van een pv-installatie?

Om te berekenen na hoeveel jaar u uw aangeschafte zonnepanelen hebt terugverdiend zijn een aantal factoren van belang.

  • De prijs van de gehele zonne-installatie (panelen, bekabeling, omvormer, consoles, en alles wat voor de montage nodig is)
  • De kosten van het installeren
  • Tussentijds zal de omvormer moeten worden vervangen. (levensduur is ongeveer 10 jaar)
  • De huidige prijs van elektriciteit € 0,23 (januari 2012)
  • Stijging van de energieprijzen (ongeveer 5% gemiddeld over de laatste 10 jaar)
  • Het opwekvermogen van zonnepanelen wordt over de jaren iets minder. (Eerste 10 jaar wordt vaak 90% gegarandeerd, over 25 jaar is dit vaak maar 80%)
  • Het totale vermogen van het hele systeem

Rekenvoorbeeld

U verbruikt per jaar 3500 kWh aan elektriciteit en wilt dit graag voor de helft opwekken met zonne-energie. De benodigde zonne-installatie heeft dan een vermogen nodig van 2058 Watt-piek (Wp).

3500 / 2 = 1750 (de helft van de verbruikte energie per jaar 1750 / 0,85 = 2058 (0,85 is de factor van het gemiddelde vermogen van het hele systeem omdat het vermogen over de jaren iets afneemt)

Een systeem van dit vermogen kost ongeveer € 4.000 en de installatie ervan nog eens € 1.000 (samen € 5.000) Uw besparing per jaar is 1750 kWh. Bij een stroomprijs van € 0,23 is dit ruim € 400. De stroomtarieven stijgen elk jaar ongeveer 5%. Hierdoor stijgt ook het bedrag dat u bespaard en heeft u de zonnepanelen tussen de 8 en 9 jaar terugverdiend. Daarna wekt u dus gratis stroom op!

Vergunningen

Meestal is er geen (omgevings-)vergunning nodig als u zonnepanelen laat plaatsen. Er zijn echter wel regels. De hellingshoek moet bijvoorbeeld hetzelfde zijn als de hellingshoek van het dak. Wanneer u niet aan alle voorwaarden voldoet kunt u te maken krijgen met het bestemmingsplan en in dat geval is er wel degelijk een vergunning nodig.